Tähtitieteellinen yhdistys
Euclid on Euroopan avaruusjärjestön uusi laajakulmainen avaruusteleskooppi. Se laukaistiin avaruuteen 1. heinäkuuta 2023. Euclidin kerralla näkemä alue on kaksi kertaa täydenkuun kokoinen; sata kertaa suurempi kuin Hubble- ja Webb-avaruusteleskooppien. Avaruusteleskooppina Euclid ottaa myös hyvin teräviä kuvia, ilmakehä ei häiritse. Yksittäisessä Euclidin ottamassa kuvassa on 600 miljoonaa pikseliä.
Euclidin päätarkoitus on maailmankaikkeuden kartoitus yksittäisten kohteiden tutkimisen sijasta. Euclid kartoittaa sekä pimeän aineen että näkyvien galaksien jakauman. Pimeän aineen havaitseminen perustuu gravitaatiolinssi-ilmiöön. Kuudessa vuodessa Euclid kartoittaa yli kolmasosan taivaasta, välttäen linnunradan ja eläinradan tasoa, missä suunnissa kaukaisia galakseja on vaikeampi havaita. Euclid tulee havaitsemaan yli miljardi galaksia ja kymmenien miljoonien galaksien spektrit. Kaukaisimmat näistä galakseista nähdään yli 10 miljardin vuoden takana menneisyydessä.
Näin Euclid kartoittaa myös maailmankaikkeuden kehityshistorian. Ensisijaisena tavoitteena on selvittää niin sanottua pimeän energian kysymystä eli minkä takia maailmankaikkeuden laajeneminen kiihtyy. Euclidin havaintoaineistoon sovitetaan sekä erilaisia pimeän energian malleja että erilaisia painovoimalain modifikaatioita kosmologisilla etäisyyksillä. Ensimmäiset Euclidin ottamat kuvat on jo julkaistu.
Euclidista ja sen merkityksestä kertoo Kosmologian professori Hannu Kurki-Suonio.
Lisätietoja esimerkiksi: Suomalaistutkijat mukana selvittämässä maailmankaikkeuden syntyä – teleskooppi kartoittaa avaruutta kuuden vuoden ajan | Tiede | Yle