Kirkkonummen Komeetta ylläpitää Komakallion havaintokeskusta joka sijaitsee Kirkkonummella Volsin kylässä, hieman sivussa katuvaloista ja muista haittavalon lähteistä. Kirkkonummen kunta on myöntänyt yhdistykselle käyttöoikeuden n. 4000 m2 alueeseen tähtitieteellisenä havaintopaikkana. Kulloinkin tarvittavien viranomaislupien puitteissa alueelle saa sijoittaa toimintaan liittyviä rakennuksia ja laitteita. Havaintokeskuksella on IAU:n Minor Planet Centerin myöntämä observatoriokoodi B65 Komakallio.

Sijainti ja saapuminen

Helpoin tapa saapua tähtitorneille on autolla. Havaintokeskuksen osoite on Bergvikintie 57, 02400 Kirkkonummi, minkä kohdalla olevasta risteyksestä lähtee oikealle jyrkkä tie mäen päälle, jossa havaintokeskus sijaitsee. Viimeisissä risteyksissä on tietä osoittavat tähti + torni ★ ♜ -tienviitat.

Vuodenajasta riippuen mäen kunto vaihtelee. Jos keli ei salli auton ajamista ylös asti, voi auton jättää myös mäen puoliväliin tai juurelle. Huom! Tietä tai pääsyä viereiselle Elisan mastolle ei saa tukkia!

Alueella on pysäköintikapasiteettia lumitilanteesta riippuen mäen juurella risteyksessä 1-2 autolle, mäen puolivälissä 1-2 autolle ja ylhäällä havaintokeskuksella 3-6 autolle.

Yleisötorni

Alueen vanhin tähtitorni on liukukattoinen rakennus, johon on sijoitettu pääasiassa katselukäyttöön tarkoitettu Celestron CPC1100 -kaukoputki. Sen pääpeilin halkaisija on 11″ eli n. 280mm ja polttoväli 2800mm. Laajakulmaisella okulaarilla kaukoputken laajin näkökenttä on hieman täysikuuta isompi, ja lyhytpolttovälisillä okulaareilla saadaan noin 300-kertainen suurennus.

Yleisötorniin mahtuu kaukoputken ympärille n. 8-10 hlö kerrallaan, ja siellä järjestetään havaintokaudella tähtinäytäntöjä.

Taukotupa

Tähtitornien vierellä on taukotupana toimiva lämmin (tarvittaessa) työmaakoppi. Tuvassa on havainnointia ja havaintojen välistä aikaa tukevaa tarpeistoa kuten työpöytä, sohva, kerrossänky, mikro ja vedenkeitin.

Muut tähtitornit

Havaintokeskukseen kuuluu myös neljä yhdistyksen jäsenten rakentamaa tähtitornia, joista käsin harrastetaan niin tähtivalokuvausta kuin tehdään tieteellisiä havaintoja.

Ulkotilat

Havaintokeskuksen kalliolle on pystytetty vierailijoita varten tolppa joka on yhteensopiva HEQ-5 -jalustapäiden kanssa. Lisäksi kallioille mahtuu pystyttämään muuta vierailevaa havaintokalustoa. Lähimmistä tähtitorneista on saatavissa riittävän jatkojohdon avulla sähköä, ja alueella on langaton Wifi-verkko.

Alueella on myös nuotiopaikka sekä kuivakäymälä.