Tähtitieteellinen yhdistys
Kuva: Kalle Lampela
Tsunameja tutkinut Kalle Lampela kertoo, miten tsunami nousee rannalle ja miten tsunamiaallot käyttäytyvät.
Tämän 2024 vuoden lopussa tapaninpäivänä tulee kuluneeksi 20 vuotta maailmaa ja suomalaisia järkyttäneestä tsunamista Thaimaassa. Tämä viralliselta nimeltään Intian valtameren tsunami aiheutti tuhoa eteenkin Indonesian, Thaimaan, Intian, Sri Lankan, Malesian ja jopa Afrikan rannikolla. Tästä tsunamista saatiin poikkeuksellisen paljon valokuvia, videoita ja kertomuksia havaituista ilmiöistä. Tsunamien tutkimus sai vuonna 2004 maailmanlaajuisesti aivan uuden alun.
Tieto tsunamista tiedotusvälineiden kautta saavutti Afrikan sarvessa somalialaiset ennen itse tsunamin tuloa valtameren yli ja he asettuivat tarkkailemaan sen saapumista matalalle rannalle. Ensin merivesi vetäytyi 100 metriä 0,5 metrin syvyyteen, sitten 900 metriä 4 metrin syvyyteen ja viimeksi 1300 metriä 6 metrin syvyyteen noin 12 minuutin välein. Vetäytymisten jälkeen merivesi purkautui rantaan aluksi kylän reunamille mutta kolmannella kerralla 4–6 metrin korkeuteen aiheuttaen kuolouhreja ja aineellisia tuhoja rakennuksille sekä kalastusveneille. Tiedot tallensi ja julkaisi Afrikan rannikkoa tutkinut Unescon tutkimusretkikunta.
Dipl.ins. Kalle Lampela huomasi, että he olivat itse asiassa havainneet tsunamin aiheuttaman padon, joka purkautui tuhoisin seurauksin rantaan. Tällaisen padon laskentasäännöt on kehitetty jo vuonna1892 professori August Ritterin toimesta. Nyt voitiin laskea meriveden virtauksen syvyys ja nopeus sekä nousukorkeus rannalle, mikä täsmäsi tehtyihin havaintoihin.
Tsunamin patoteorialla voidaan selittää tsunamin käyttäytyminen matalalla rannalla. Erityisen vaarallisia paikkoja ovat uimarannat, satamat ja jokisuistot. Tsunamin esteeksi Japanissa on rakennettu tyypillisesti yli 6 metrin valleja, mutta ne eivät kyenneet pidättelemään suurta Japanin itärannikon tsunamia 2011.
Kun tsunamialueella tapahtuu maanjäristys, on välittömästi hakeuduttava turvaan korkealle paikalle, tarkkailtava meriveden vetäytymistä ja vaahtopäitä sekä varauduttava seuraavaan aaltoon.
Tervetuloa kuuntelemaan ja kyselemään!